Frågor & Svar

SKÖTSEL AV SKINNJACKA

22 september 2016 - 11.45

FRÅGA: Hej!
Fick idag hem FRONTMEN Black Biker-skinnpajen från er, är mycket nöjd med den! Har ni några bra skötselråd? Någon speciell kräm/spray som man ska använda så att den håller bra? Och i så fall, hur ofta bör man smörja in/spraya jackan?

Tack på förhand!

Mvh, David

SVAR:
Hej David,

Väldigt roligt att du är nöjd med skinnjackan! Jag använder min flitigt nu också när hösten börjar dra igång och erkänner att jag stannar upp minst en gång varje dag när jag får syn på min reflexion i ett skyltfönster. Det är helt enkelt en betydligt coolare version av mig själv jag ser där med jackan på.

En schyst skinnpaj är lite som en bra hund. Man blir bara mer och mer fäst vid den ju längre tiden går och den blir din trogne följeslagare. Även om du inte kommer att kamma hem några svansvift med en näve torrfoder så gör du klokt i att ta hand om den.

En grundregel för allt skinn är att det inte ska torka ut, vilket det gör om det hänger vid ett element. Så undvik det. Förvara inte jackan i en klädgarderob av plast eftersom skinnet behöver andas.

En annan grundregel, som gäller i stort sett alla överplagg, är att de mår bäst när de hänger på en bred galge. Då behåller jackan sin passform.

I tillägg till det kan du gärna återfukta din skinnjacka en gång om året med neutral läderbalsam som du hittar i välsorterade sko- eller skinnbutiker. Börja med ett parti som inte är så synligt för att vara säker på att den inte blir missfärgad. Är du lyckligt lottad och vistas i mycket solljus kan skinnet bli torrt snabbare. Märker du att det känns torrt så är det bara att applicera lite mer läderbalsam.

Blir jackan smutsig gäller det att agera så snabbt du kan. Sug upp med en torr trasa och sedan tar du bort fläckarna med en lätt fuktad bomullstrasa och eventuellt lite grönsåpa om det behövs. Torka av hela jackan och gnugga inte på ett enskilt litet område efter som du riskerar att området får en annan slitning. Vissa fläckar kräver att du gör om proceduren flera gånger för att de ska försvinna. Är det allvarliga fläckar lämnar du in den till en skinntvätt. Var dock beredd på att den kan ändra karaktär en aning efter en sådan behandling.

Om du mot förmodan sprayar håret med jackan på: sluta med det.

Hoppas att du får mycket glädje av skinnjackan

Du som ännu inte äger en skinnjacka, jag råder alla män att göra det, läs vår guide om jackan och ta sedan steget så att du äntligen kan kalla dig ägare till världens hårdaste plagg.

Oscar Arrsjö

frontmen-black-biker
schott-perfecto-motorcycle-jacket